Logga in

Arbetsmiljösystem

Om Oss

Paulas Arbetsmiljöresa,

Första gången jag kom i kontakt med Arbetsmiljö, och förstod vikten av det, var när det damp ner ett brev i min brevlåda från Arbetsmiljöverket som ville komma på inspektion till det transport-företag vår familj bedriver.
Visst hade vi en tänkt arbetsmiljö men absolut inget nedtecknat och med tanke på den långa listan med frågor som Arbetsmiljöverket ville ha svar på så förstod jag att här behövde jag verkligen sätta mig ner och fundera över ett och annat.

Sagt och gjort, jag avsatte en hel arbetsvecka till att bara grotta ner mig i arbetsmiljöns alla lagar och paragrafer och jobbade mig systematiskt igenom fråga efter fråga som Arbetsmiljöverket hade i sin skrivelse och när arbetsveckan slutligen var till ända så hade jag saker och ting på pränt.
Jag hade gjort mitt första Systematiska Arbetsmiljöarbete! – och Arbetsmiljöverkets inspektör var imponerad – mest av att det var egenkomponerat och att jag inte anlitat någon konsult.

Som Verksamhetsledare i Vänersborgs Farmartjänst förstod jag då att jag hade ett ännu digrare arbete framför mig.
Det var även här min skyldighet att arbeta med Systematiskt Arbetsmiljöarbete och vi hade även här en tänkt arbetsmiljö, arbetade efter sunt förnuft, men det fanns inte mycket nedtecknat, inte!

Vi har inom Vänersborgs Farmartjänst ett mycket större antal människor verksamma och arbetar inom flera verksamhetsområden.
Vi har inom företaget anställda, men även en blandad samling av medarbetare som består av egna företagare, som i sin tur har egen anställd personal.

Vad skulle vi göra om Arbetsmiljöverket annonserade en inspektion hos oss?

Som många av er kanske känner igen sig i så finns det ibland inte tid och utrymme tillräckligt när man behöver.
Verksamheten måste hållas rullande och fokus läggs på det arbete som är mest akut.
Jag jobbade med det systematiska arbetsmiljöarbetet inom Vänersborgs Farmartjänst under två års tid, ibland lite mer intensivare, ibland med lååånga pauser emellan, började om många gånger då jag kände att jag ville hitta ett koncept som fungerade.
Till slut hade jag ett material som jag kände kunde presenteras för alla medarbetare.
Ett material där fokus låg på arbetsinstruktioner och maskininstruktioner.
Ett material där jag ville få medarbetaren delaktig genom en underskrift på varje instruktion, att då förstå sin egen delaktighet och känna ansvar för det arbete som utförs.

I november förra året presenterades materialet för våra medarbetare – vi hade en hel eftermiddag och en bit in på kvällen, där vi tillsammans ”roade” oss igenom lagar och paragrafer.
Vi har i många år varit ISO-certifierade, och jag har alltid där fått tvinga in avvikelser bara för att – efter en halvdags genomgång med våra medarbetare, där de verkligen förstod nyttan med att rapportera in tillbud, har vår rapportering av tillbud ökat från fem st på ett helår till tjugofem på ett halvår.
Detta kallar jag systematiskt arbetsmiljöarbete!

Och ja, Arbetsmiljöverket annonserade en inspektion även hos oss för ett år sedan – då var jag väldigt glad att jag hade påbörjat mitt arbete…

Vad är det då Arbetsmiljöverket helst av allt vill se – förutom hur Du som företag undersöker, genomför och följer upp Din verksamhet - jo, hur du informerar ut till Dina medarbetare.
Detta är den absolut viktigaste ingrediensen i det Systematiska Arbetsmiljöarbetet – att informera medarbetaren så att den förstår vikten av det egna ansvaret i att upprätthålla de regler som företaget satt på pränt, utifrån de lagar och regler som vi har att rätta oss efter.
Ibland är lagar och regler svåra i praktiken, men låt det sunda förnuftet råda

– gör så gott Du kan
– låt Din medarbetare vara delaktig
– och Du får ett Systematiskt Arbetsmiljöarbete som genomsyrar just Ditt företag!